Oriental Merchant

“Berkman ziet én hoort je altijd.”

Door Allan Bergefurt

Customs & Inbound Shipping Manager

Oriental Merchant is een toonaangevende importeur van Aziatische levensmiddelen, die deze producten direct vanuit de bron in Azië importeert, en deze in de Europese en Engelse markt verkoopt. Inmiddels werken we al vijfentwintig jaar samen met deze partij. Hoe Oriental Merchant de samenwerking ervaart? Allan Bergefurt, Customs & Inbound Shipping Manager bij Oriental Merchant, vertelt er meer over. “De flexibiliteit en kennis van douaneformaliteiten zijn ongeëvenaard. In combinatie met Berkmans uitgebreide netwerk in Azië bleken zij de beste partij om mee samen te werken. En dat is vandaag de dag nog steeds zo.” 

Soepel en snel samenwerken

De import van Oriental Merchant bestaat voornamelijk uit volle containers, afkomstig uit Aziatische landen. "Toen we op zoek waren naar een betrouwbare agent, kwam Berkman naar voren vanwege hun goede set-up in Azië. Hun netwerk van kantoren en agenten draagt bij aan een soepele samenwerking.", vertelt Allan over de keuze voor Berkman. Dat is belangrijk voor Oriental Merchant. Niet alleen vanwege de import vanuit de bron in Aziatische landen, maar ook vanwege de import in levensmiddelen. Daar komen vaak strenge importkeuringen aan te pas. “Het gehele douaneproces, inclusief de noodzakelijke keuringen, is erg complex. Berkman neemt dit grotendeels uit handen en daarmee ontzorgen ze ons enorm. Zo hoeven we ons minder druk te maken om douaneformaliteiten en kunnen wij ons op andere zaken focussen. Dat stimuleert een soepele en snelle samenwerking tussen Oriental Merchant en Berkman.” vertelt Allan.  

Onderscheidend dankzij persoonlijk contact

Dat Oriental Merchant en Berkman zo soepel en snel samen kunnen werken is ontzettend belangrijk, maar wat de samenwerking écht bijzonder maakt voor Allan? De persoonlijke benadering. “In een tijdperk waar veel bedrijven overstappen op geautomatiseerde systemen en chatbots, onderscheidt Berkman zich door menselijke interactie op de eerste plaats te zetten.” En dat is samen met hun deskundigheid de gouden combinatie. “Het vervoeren van goederen is elke keer anders. Het gaat nooit zoals je denkt en dan moet je improviseren. Op die momenten is het veel fijner om persoonlijk contact te hebben met echte mensen die beschikken over veel kennis, zoals ze dat bij Berkman hebben.”  

Die persoonlijke touch stimuleert ook het efficiënt werken volgens Allan: “Betrouwbare gezichten zorgen ervoor dat je weet wat je aan elkaar hebt, elkaar goed kent en echt een band opbouwt. Dat zie je ook terug wanneer er een periode minder contact is geweest. Dan ontvangen we altijd een telefoontje om ‘gewoon’ even bij te praten.” 

Digitaal dashboard: uitblinken in informatievoorziening

Een toegevoegde waarde voor Oriental Merchant is het digitale dashboard van Berkman. “Het dashboard is voor ons een handig middel om overzicht te houden op zendingen in zowel Europa als Engeland.” Het dashboard biedt uitgebreide informatie en maakt het plannen en monitoren van containertransporten efficiënter. “Het vereenvoudigt de communicatie en draagt bij aan een werkwijze waarmee Oriental Merchant sneller én nauwkeuriger kan anticiperen op veranderingen. Het scheelt bellen, schrijven en mailen.”

Adequaat en flexibel

"De samenwerking met Berkman wordt gekenmerkt door hun adequate en flexibele aanpak. Of het nu gaat om standaard zendingen of complexe douane technische uitdagingen, Berkman weet altijd een passende oplossing te bieden en zijn ontzettend betrokken. Ze schakelen gelijk en staan altijd aan. Laatst ontstond er in de avond een probleem, maar ook dan zijn ze telefonisch bereikbaar en nemen ze de tijd voor je.” 

Hun proactieve houding en hands-on mentaliteit zorgen ervoor dat Oriental Merchant op elk moment kan rekenen op een snelle afhandeling van de logistieke behoeften. “Als ik iets vraag, krijg ik snel een antwoord. Berkman ziet én hoort je altijd. Ook als ik ineens zou besluiten om buiten onze reguliere business actief te zijn, dan vertellen zij mij direct wat daarvoor nodig is. Er ligt altijd een plan van aanpak, ze zijn allemaal welwillend en niets is te ingewikkeld.” 

Ook niet wanneer factoren van buitenaf zijn intrede doen, zoals de Brexit. “Dat had een flinke impact op ons, maar ook toen stond Berkman niet stil. Dat kenmerkt het partnerschap: samen komen we er altijd uit. Daarvoor heb je aan de andere kant van de lijn wel een partij nodig die stevig in zijn schoenen staat, maar Berkman bewijst telkens weer dat zij daaraan voldoen.”  

Berkman en Oriental Merchant: een kansrijke toekomst

De toekomst voor Oriental Merchant en Berkman ziet er veelbelovend uit volgens Allan. Niet alleen dankzij een stijgende trend in de vraag naar Aziatische levensmiddelen, maar vooral door de mooie samenwerking. “Berkman hanteert een hoge standaard die wij prettig vinden. Daardoor kunnen we onze concurrent ook voorblijven en voldoen aan die groeiende eisen binnen de markt. Als je daar samen naar streeft, zorg je voor een basis waarin continuïteit en betrouwbaarheid centraal staan. Daar kan alleen maar een nog mooiere toekomst uit voortvloeien. Never change a winning team.”, aldus Allan.  

Meer weten?

Benieuwd hoe wij jouw Azië-import gemakkelijker, overzichtelijker en transparanter kunnen maken? Ontdek hier meer over onze dienstverlening.