Hoe start ik met importeren?

Rogier

NVOCC manager

Hoe start je met importeren eigenlijk? Een order plaatsen en dan hopen dat je spullen over een paar weken in jouw opslag staan?

In dit artikel zoomen wij verder in op het importproces, laten wij je zien waar je op moet letten bij het leggen van contacten en waar je op moet letten voordat je goederen überhaupt laat versturen.

Onderzoek, want je wilt weten wat je doet

Nu je dat gat in de markt gezien hebt, is het belangrijk dat je onderzoekt of er daadwerkelijk vraag is naar het product.

Marktonderzoek doen is altijd een goed idee. Je peilt niet alleen de behoefte, maar ook wie er straks naar de winkels rennen. Juist, de doelgroep. Natuurlijk is het ook belangrijk om in kaart te brengen hoeveel je doelgroep voor je product over heeft.

Ook wat het jou uiteindelijk gaat kosten, de kostprijs per product, is belangrijk. Zaken als transportkosten, verzekeringen en eventuele invoerrechten moeten van tevoren in kaart gebracht worden zodat jij een accurate kostprijs per product hebt.

Weet je trouwens wat je concurrenten voor hetzelfde product vragen? De rode draad door het hele verhaal moet zijn, dat jij tegen een voor jou acceptabele marge toegevoegde waarde biedt. Om die toegevoegde waarde aan jouw doelgroep te laten zien, stel je een marketingplan op.

Het importplan

Wanneer je hebt bepaald dat er voldoende vraag is naar het product, dan kun je verder naar de volgende stap.

Met een importplan breng je alle stappen van het importproces in kaart. Je houdt rekening met zowel de mogelijkheden als de beperkingen, zoals bijvoorbeeld lokale wet- en regelgeving.

Iedere steen wordt omgedraaid bij het uitwerken van jouw importplan. Het is ook in deze fase wijs, om de input van een professional te vragen.

De logistiek

Oké, je hebt je importplan geschreven. Een belangrijk onderdeel hiervan is de logistiek.

Welke vorm van transport past het beste bij jouw product? Binnen Europa is de vrachtwagen het meest voor de hand liggende optie, maar wat doe je wanneer je importeert uit China? Per vliegtuig is snel, maar duur. Per schip ben je vaak een paar weken onderweg, maar het is wel de meest voordelige optie én je kunt grote hoeveelheden tegelijkertijd verschepen.

Bij logistiek draait het om meer dan alleen het vervoersmiddel. Ook zaken als het sluiten van overeenkomsten, het regelen van verzekeringen en eventuele certificaten zijn onderdeel van het proces.

Zorg dat je de Europese wet- en regelgeving omtrent importeren kent

Een hele belangrijke. Stel, jij laat een product buiten Europa produceren en je komt er vervolgens bij het importeren achter dat er grondstoffen in verwerkt zijn waar allerlei aanvullende invoerheffingen voor moet betalen. Of erger nog, het producten komen Europa niet in. Het geld dat je hier verliest, ben je gewoon kwijt.

Hoe je het ook went of keert, als jij producten van buiten Europa importeert, dan moet je deze in het vrije verkeer brengen. Vrije verkeer? Ja, of beter gezegd: je moet bij de douaneaangifte doen over het invoeren van je producten. Over de import betaal je invoerrechten en andere belastingen. Het komt overigens niet altijd voor dat je invoerrechten betaalt, maar het proces erachter is vaak ingewikkeld.

Voor sommige producten geldt dat je een invoervergunning aan moet vragen. Voor deze producten kan gelden, dat ze slechts beperkt of alleen wanneer er aan strenge voorwaarden wordt voldaan, ingevoerd mogen worden.

De professionals hier bij Berkman Forwarding kunnen jou prima vertellen hoe het invoerproces er voor jou uit gaat zien. Essentieel als je gaat voor zekerheden in jouw importplan.

Reach out, get in toch

Je gaat importeren, prima. Had je dit 30 jaar geleden bedacht, dan was er serieus werk aan de winkel. Gelukkig leven wij in de 21e eeuw en kunnen wij dankzij het internet snel in contact komen met leveranciers aan de andere kant van de wereld.

Op websites als alibaba.com en made-in-china.com (ja, echt) zijn bijna altijd leveranciers aanwezig die kunnen produceren wat jij wilt gaan importeren.

Ook loont het de moeite, om de mensen en de cultuur van het land te leren kennen. Gebruiken die wij normaal vinden, kunnen overzees wel eens anders geïnterpreteerd worden. Wij worden hier in Nederland weliswaar als “echte” handelaren gezien, in een hoop andere landen kijkt men liever eerst de kat uit de boom en wordt onze directheid als onbeleefd gezien.

Last but not least, het opbouwen van een band met je leveranciers werkt altijd in je voordeel. Hoe beter je elkaar leert kennen, hoe makkelijker het is om te communiceren met elkaar.

Nog een aantal tips van onze experts

Je weet na het lezen van dit artikel ongeveer waar je moet beginnen met importeren. Misschien denk je nu al bij jezelf dat je het hele proces beter uit kunt besteden, of heb je het gevoel dat wij niet alles hebben verteld. Dit laatste kan, want hoewel de hoofdlijnen voor importeren niet veranderen, zijn er honderden landen buiten Europa en honderdduizenden producten die je kunt importeren. Ieder land van herkomst en ieder product hebben hun eigen “haken en ogen”.

Voordeel is wel, als je het eenmaal weet dan zit je meestal wel goed voor toekomstige leveringen.

We hebben hieronder nog een aantal tips voor je verzameld, die je zeker mee kunt nemen wanneer jij je plannen aan het maken bent.

De tips

 • Inspectie
  Laat altijd een inspectie doen op de goederen die je laat produceren, ook al heb je al vaker bij dezelfde leverancier besteld. Het zijn niet altijd dezelfde arbeiders die je goederen produceren, bovendien is het een stuk duurder om een hele batch na aankomst in Nederland te vernietigen omdat ze niet aan de norm voldoen.
 • (Aan)betaling
  Werk altijd met een aanbetaling, betaal dus nooit de volle 100% vooraf. Van klanten horen wij vaak dat ze in de regel niet meer dan 30% aanbetalen en het resterende bedrag wanneer de vervoersdocumenten hebt ontvangen. Voor samples betaal je uiteraard wel 100% vooraf.
 • Samples
  Over samples gesproken, ook dit is weer een open deur. Wij kunnen ons niet voorstellen dat iemand een order plaatst voor € 10.000 zonder het product eerst beetgehad te hebben, toch?
 • Proforma factuur
  Leg je gemaakte afspraken vast in een Proforma Invoice (PI). Dan heb je dit in ieder geval zwart op wit, inclusief de prijzen.
 • Verpakking
  Bespaar niet op de verpakking! Zeker wanneer je goederen langere tijd onderweg zijn, bijvoorbeeld in een container, krijgen ze behoorlijk wat te verduren. De paar tientjes die je extra spendeert aan degelijke (wij noemen dit: zeewaardige) verpakking bespaart je een hoop stress achteraf.

Meer weten? Of hulp nodig?

Een paar extra ogen nodig?

We hopen dat je door het lezen van dit artikel weer iets wijzer bent geworden.

Ga je beginnen met importeren? En heb je vragen over het logistieke proces? Of wil je dat wij eens meekijken met jouw importplan? Een paar extra ogen kan nooit kwaad natuurlijk. Laat het ons weten!

 

Neem contact op