Wat zijn de voordelen van luchtvracht? En wanneer kies je er voor?

Leo

Sales support

Wanneer tijd essentieel is, dan betaal je graag extra om de goederen snel van A naar B te krijgen, toch? Dat is in de kern waar het bij vervoer per vliegtuig om draait.

Snelheid, snelheid, snelheid. Dat is één van de voordelen van luchtvracht.

Wat je moet weten over luchtvracht!

Wanneer wij het bij Berkman Forwarding hebben over het vervoer per vliegtuig, dan bedoelen wij hiermee vrachtvervoer. Het soort goederen dat door de lucht vervoerd wordt verschilt enorm. Het kan gaan om overbagage van reizigers, kleding voor een modeshow (als wij het toch over tijdsdruk hebben…), high tech elektronica. Een bekend soort goederen dat vanuit Nederland wereldwijd door de lucht verspreid wordt, zijn bloemen.

Luchtvracht betreft het onbegeleide goederenvervoer tussen twee luchthavens. De tarieven voor het vervoer per vliegtuig wijken af van het vervoer per schip of per trein, daar er per kilogram gerekend wordt. Uiteraard hebben luchtvaartmaatschappijen meer baat bij een gezonde bezettingsgraad van het vliegtuig, daarom hanteren ze een volume ratio. Dit betekent dat wanneer jij een paar kisten met hele lichte goederen vervoert, zoals bijvoorbeeld pingpongballen, maar die wel behoorlijke afmetingen hebben dan rekent men het volume om naar een belastbaar gewicht.

Denk je aan vervoer per vliegtuig, dan denk je ook aan veiligheid. Alles wat door de lucht vervoerd wordt, moet eerst langs de douane. Je mag niet zomaar alles versturen. Vanzelfsprekend is ook de beveiliging op luchthavens de laatste twee decennia flink opgeschroefd, dit geldt natuurlijk voor het vervoeren van passagiers maar zeker ook voor het goederenvervoer.

Tevens is luchtvracht een veilige optie wanneer het aankomt op mogelijke schades. Goederen die door de lucht vervoerd worden, dienen voorzien te zijn van A-kwaliteit verpakking en vaak ook nog op speciale pallets te worden aangeleverd. Dat is niet zo vreemd, gezien het vaak om waardevolle goederen gaat, of goederen waar dusdanig veel van afhangt (zoals bijvoorbeeld goederen voor een beurs) dat ze op een andere manier veel waarde vertegenwoordigen.

Veilig(heid)

Denk je aan vervoer per vliegtuig, dan denk je ook aan veiligheid.

Alles wat door de lucht vervoerd wordt, moet eerst langs de douane. Je mag niet zomaar alles versturen. Vanzelfsprekend is ook de beveiliging op luchthavens de laatste twee decennia flink opgeschroefd, dit geldt natuurlijk voor het vervoeren van passagiers maar zeker ook voor het goederenvervoer.

Tevens is luchtvracht een veilige optie wanneer het aankomt op mogelijke schades. Goederen die door de lucht vervoerd worden, dienen voorzien te zijn van A-kwaliteit verpakking en vaak ook nog op speciale pallets te worden aangeleverd. Dat is niet zo vreemd, gezien het vaak om waardevolle goederen gaat, of goederen waar dusdanig veel van afhangt (zoals bijvoorbeeld goederen voor een beurs) dat ze op een andere manier veel waarde vertegenwoordigen.

Veiligheid Schiphol "How Customs At JFK Searches 1 Million Mail Packages A Day"

Wat zijn de voordelen van het vervoer per vliegtuig?

Het zal je niet verbazen dat de meeste voordelen van luchtvracht toegespitst zijn op veiligheid. Wij nemen de meest gehoorde voordelen onder de loep.

 • Snelheid
  Met vervoer per vliegtuig heb je jouw goederen al binnen 3 dagen in huis. Ter vergelijking bij vervoer per schip moet je rekening houden met 30-45 dagen
 • Betrouwbaarheid
  Of noem het betrouwbaarheid. Vrachtvluchten vertragen over het algemeen niet en dan vertrek- en aankomsttijden zijn bijzonder nauwkeurig.
 • Veiligheid
  We haalden hem net al apart aan, maar noemen hem hier nogmaals. Vervoer per vliegtuig is gewoon erg veilig. Beveiliging op en rondom luchthavens, strenge eisen waar bedrijven die actief zijn in de branche aan moeten voldoen en de verpakkingseisen, het draagt allemaal bij aan het veilige karakter van deze vorm van transport.

Zijn er ook nadelen bij luchtvracht

Je moet je best doen om echte nadelen te benoemen, al blijft het afhankelijk van tal van andere factoren.

 • Prijs
  Je betaalt voor snelheid, nauwkeurigheid en veiligheid. Het zal je dan ook niet verbazen dat vervoer per vliegtuig de duurste vorm van goederentransport is. Niet alleen worden de prijzen per kilogram berekend, ook de ratio zorgt ervoor dat je qua prijs nooit in de buurt zal komen van het vervoer per schip, trein of vrachtwagen.
 • Grilligheid luchtvaartmaatschappijen
  Natuurlijk ben je bij andere vormen van transport ook afhankelijk van de eigenaren van de vervoersmiddelen. Maar luchtvracht kan, onder andere vanwege de bedragen die erin omgaan, nu eenmaal minder voorspelbaar zijn.
 • Dus, wanneer kies je voor vervoer per vliegtuig?
  Heel flauw, maar als je erg veel haast hebt met het afleveren van de goederen. Maar ook wanneer veiligheid met rode pen omcirkeld op je eisenlijst staat, dan is luchtvracht wellicht een verstandige keuze voor je. Zoals wij hier in Nederland best vaak zeggen: “Het kost wat, maar dan heb je ook wat.”

Meer weten? Of hulp nodig?

Kunnen wij je helpen met je luchtverzending?

Als je kiest voor vervoer per vliegtuig, dan komen er een hoop zaken op je af. Sterker nog, omdat het een snel bewegende sector is, komen ze nog een stuk sneller op je af ook. Hoe handig is het, als je iemand naast je hebt die precies weet wanneer er geschakeld moet worden? Juist, erg handig. Als je overweegt om je goederen te laten vliegen, neem dan contact met ons op. Wij leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn.

 

Neem contact op