Incoterms. Wat zijn het? En hoe gebruik je ze?

Daan

Import operations & Customs

Handelen is niet zonder risico, zeker als de partij waar je zaken mee doet aan de andere kant van de wereld zit. Als je internationaal actief bent met jouw onderneming, dan wil je dat de afspraken die je maakt glashelder zijn. Want dat er risico’s zijn, dat is voor iedereen duidelijk. Schade, vermissing, te late levering… het liefst heb je dit allemaal afgedekt (lees: verzekert). Er komt een hoop bij kijken om al deze afspraken vast te leggen. En zit jij er op te wachten dat er iets vergeten wordt, of onduidelijk is? Als het goed is niet. Daarom maken we gebruik van de incoterms.

Wat zijn incoterms?​

De International Chamber of Commerce (ICC) heeft standaard leveringsvoorwaarden opgesteld die overal ter wereld gebruikt kunnen worden: de incoterms. Deze neem je op in je verkoopovereenkomst zodat alle betrokkenen weten waar ze aan toe zijn. 

Incoterms zijn als leveringsvoorwaarden allesomvattend. Ze bepalen wie de verzekeringen, vergunningen en andere formaliteiten regelt. En wat te denken van vastleggen welke partij verantwoordelijk is voor het transport en waar de kosten en het risico overgaan van de verkopende partij naar de koper?

Alle rechten en plichten staan duidelijk omschreven. Bovendien zijn de incoterms in een veelvoud van talen beschikbaar. Je schept duidelijkheid, daarmee beperk je uiteindelijk de risico’s.

De incoterms zijn in 2020 vernieuwd. De ICC doet dit eens per 10 jaar om ervoor te zorgen dat de leveringsvoorwaarden goed aan blijven sluiten op de praktijk. 

Fijn om te weten: incoterms zijn er voor iedere vorm van transport. Wel is er een specifieke set leveringsvoorwaarden voor het vervoer over zee en binnenwateren. In totaal bestaan er 4 verschillende condities van de incoterms, we noemen dit ook wel de EFCD-condities, we lichten ze kort voor je toe. 

Hoe kies ik de juiste incoterm?

Goede vraag, zeker wanneer je net begint met importeren of exporteren. Een logistiek dienstverlener kan jou prima assisteren bij het kiezen van de juiste leverings-voorwaarden.

Deze 3 vragen kun je alvast voor jezelf beantwoorden:

  1. Hoe worden de goederen getransporteerd?
  2. Wat is mijn relatie met de andere partij?
  3. Hoeveel controle wil ik zelf hebben?

Het vermelden van de versie van de incoterms die je hanteert is aan te raden, om verwarring te voorkomen. Incoterms zijn daarnaast pas volledig wanneer de overeengekomen laadplaats, laadhaven en bestemmingshaven (of terminal of plaats, dit verschilt per incoterm) vermeld worden.

Zijn incoterms bindend? En waar moet ik op letten?

Het is aan te raden om je altijd aan de bestaande condities te houden die aan een incoterm verbonden zijn, omdat dit verwarring voorkomt. Maar, incoterms zijn juridisch niet bindend.

Een verkoopovereenkomst is dat wel, je kunt hierin vastleggen dat er op bepaalde punten afgeweken wordt. Let wel goed op dat je de afspraken duidelijk vastlegt en dat alle betrokkenen begrijpen wat de risico’s en verplichtingen inhouden.

Let op!
De incoterms zeggen niets over eigendomsoverdracht. Dit moet je altijd afzonderlijk in de verkoopovereenkomst omschrijven.

 

 

 

Hulp nodig met het kiezen van de juiste incoterm?

Als je nog nooit iets met exporteren of importeren hebt gedaan, en geloof ons, ook als je dat al lang doet, is het kiezen van de juiste incoterms een vak apart.

Gelukkig is het ons vak en zitten er bij ons experts voor je klaar om jou te adviseren welke incoterm het beste bij jouw verscheping past.

 

Neem contact op