Douanezaken, wat moet ik ermee?

Daan

Import operations & Customs

“Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”. Deze slagzin kleeft voor altijd aan de Belastingdienst, net als de gevreesde blauwe envelop. Ook voor douanezaken geldt eigenlijk hetzelfde. Leuk? Niet bepaald. Makkelijk? Dat is onze taak als expediteur. En in dit blog hopen wij de vele aspecten rond douanezaken bij import en export ook wat begrijpelijker te maken.

Als expediteur is Berkman Forwarding een spin in het logistieke web. Behalve het doen vervoeren van jouw producten met alle partijen die daarbij betrokken zijn, coördineert en regelt Berkman ook de noodzakelijke douane formaliteiten bij import en export. Achter de schermen zijn wij elke dag druk bezig om te zorgen dat deze douanezaken zo soepel mogelijk en zonder vertraging verlopen. Dat is best een uitdagende klus, want termen als AEO, Directe Vertegenwoordiging, HS-codes en VGEM zijn voor ons dagelijkse kost, maar niet voor iedereen. Laten we ze daarom eens onder het vergrootglas leggen.

  • AEO
    Berkman was een van de eerste Nederlandse expediteurs met een zogenaamd AEO certificaat. Als Authorized Economic Operator zijn wij gespecialiseerd èn erkend in het afhandelen van douaneformaliteiten, zeg maar een sticker voor betrouwbaarheid op dit gebied
  • Directe Vertegenwoordiging

    Als je gebruik maakt van een expediteur, heb je te maken met Directe Vertegenwoordiging. Dit houdt in dat wij als Berkman in naam en voor rekening van jou als importeur/exporteur mogen optreden bij alle voorkomende douaneprocessen. Je blijft als importeur/exporteur wel verantwoordelijk voor de douane en fiscale gevolgen van de handelingen die wij namens jou verrichten. Juist daarom is een betrouwbare expediteur natuurlijk een eerste vereiste.

  • HS-codes

    HS-codes classificeren producten wereldwijd. HS staat voor Harmonized System en deze classificatie is cruciaal bij het gestroomlijnd en efficiënt doorvoeren van internationale zendingen. Op basis van HS-codes worden uiteindelijk ook de douanerechten bepaald; de belastingen over de invoer c.q. uitvoer van goederen van of naar landen buiten de Europese Unie. Daarnaast bepalen de HS-codes welke andere maatregelen van kracht zijn bij in- en uitvoer, zoals een vergunning of certificaat. Aanlevering van de juiste HS-codes is de verantwoordelijkheid van de importeur/exporteur, maar wij kunnen als expediteur en jouw vertegenwoordiger op dit gebied uiteraard wel advies geven.

  • VGEM

    Wellicht het minst bekende zusje uit de grote douanefamilie. Zij opereert meer op de achtergrond, maar is ook een essentieel onderdeel van de hele keten. VGEM staat voor Veiligheid, Gezondheid, Economie en Milieu. Bij de invoer en uitvoer controleert de douane dus ook op het naleven van regels op dit gebied, zoals bij keurgoederen en de volksgezondheid (waar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om de hoek komt kijken). Enkele voorbeelden zijn de invoer van veterinaire producten (producten van dieren) of de invoer van fytosanitaire goederen (Planten, bloemen, groenten en fruit). Op veterinair gebied wordt de controle gedaan door de NVWA, terwijl de Plantenziektekundige Dienst de controle van fytosanitaire producten voor zijn rekening neemt.

    De douane speelt dus bij zowel fiscale als ook VGEM maatregelen een essentiële rol en ziet toe op naleving van beide gebieden. Waar de douane controleplichtig is, geldt voor jou als importeur/exporteur een informatieplicht.

    Dat is best lastig met zoveel regelgeving vanuit de Nederlandse en Europese overheid. Er komen jaarlijks nieuwe eisen bij, waardoor je door het uitdijende douanebos de bomen nauwelijks meer ziet staan. In dit blog hebben wij ook maar een klein deel van alle douanezaken kunnen toelichten en hopelijk wel begrijpelijker gemaakt. Berkman Forwarding beschikt over een groot aantal declaranten; eigen mensen die op douanegebied kennis van zaken hebben, regelmatig worden bijgespijkerd en dus weten waarover zij praten. Een hele geruststelling in de complexe logistieke wereld waarin wij leven.

Als je nog nooit iets met exporteren of importeren hebt gedaan, en geloof ons, ook als je dat al lang doet, zijn douanezaken heel lastig.

Gelukkig is het ons vak en zitten er bij ons experts voor je klaar om jou te adviseren over de douanezaken.

Neem contact op