Wat doet een expediteur? En heb ik wel een expediteur nodig?

Mark-Jan

Import operations & Customs

Als je overweegt om goederen te laten vervoeren, ben je waarschijnlijk de term 'expediteur' al tegengekomen. Sterker nog, je bevindt je momenteel op de website van een expediteur. De meeste websites die je op het internet vindt, staan vol met vaktermen waar de gemiddelde ondernemer geen verstand van heeft. In dit artikel willen wij wat meer uitleg geven over het beroep dat wij met zoveel passie dag in, dag uit uitoefenen.

Wat doet een expediteur?

Een expediteur wordt ook wel een ‘transportbemiddelaar’ genoemd. Tussenpersoon, dat horen wij ook vaak voorbijkomen. Allebei waar. Wat een expediteur in de kern doet, is jou helpen je goederen zo efficiënt mogelijk van A naar B te vervoeren. Dit houdt in, dat de expediteur gedurende het transport verschillende rollen op zich neemt, altijd met als doel jou te ontlasten.

  • Adviseur op gebied van transport
    Als je voor de eerste keer bij een expediteur aanklopt wil je graag het beste advies, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Daarom is de rol van de expediteur voordat er überhaupt een doos in beweging is gekomen adviserend. Denk aan advies over de te gebruiken verpakkingen voor je goederen, de snelste en meest efficiënte manier van vervoeren en tijdschema’s om te bepalen hoe snel goederen op bestemming geleverd kunnen worden. Alles waar jij vragen over hebt omtrent transport; een goede expediteur heeft altijd een paar goede antwoorden paraat.
  • Sluiten van vervoersovereenkomsten
    Als een passende manier van vervoeren is gevonden, zorgt een expediteur ervoor dat voor alle onderdelen van het transport de benodigde overeenkomsten worden gesloten. Zo wordt de manier waarop jouw zending van A naar B vervoerd wordt, vastgelegd.
  • Afhandelen douaneprocedures
    Als je exporteert, wil de douane graag weten wat je precies uitvoert – en ja, dat willen ze nog zwart op wit middels een uitvoerdocument ook. Ook als je importeert wil de douane dit graag weten. Er is ook een kans dat je over je geïmporteerde goederen invoerrechten moet betalen. De expediteur kan deze aangiften voor je verzorgen en ervoor zorgen dat aan alle verplichtingen wordt voldaan. Neem van ons aan, de douane hou je liever te vriend.
  • Opstellen vervoersdocumenten en andere administratieve handelingen
    Voor het vervoeren van goederen zijn altijd documenten nodig, ongeacht of je vervoert over de weg, het water, per spoor of door de lucht. Een goede expediteur kent alle regels en voorwaarden voor het opmaken van deze documenten en kan ook jouw wensen hierin meenemen. Ook het aanvragen van vergunningen etc. kun je met een gerust hart aan een expediteur overlaten.
  • Planning maken én bewaken
    Op basis van het eerder uitgebrachte advies en uiteraard van jouw beslissing, maakt een expediteur een planning waarbij een helder beeld wordt geschetst van het transport. Omdat bij een logistiek proces vaak meerdere partijen betrokken zijn, is het wijs om de expediteur jouw planning te laten maken en ook bewaken, door bijvoorbeeld vervoerders te herinneren aan de planning en hun verplichtingen, zodat jij er zeker van bent dat je goederen op tijd op hun bestemming aankomen.

Kan ik ook im- / exporteren zonder expediteur?

Dat hangt ervan af: hoeveel kennis heb je zelf en hoeveel tijd heb je om je te verdiepen en bezig te houden met het transportproces? En weegt de tijd die je eraan spendeert op tegen de besparing van kosten?

Niet om onze eigen glazen in te gooien, maar het is geen hogere wiskunde. Wat het wel is, is een bijzonder uitgebreide sector waar voor ieder onderdeel van het transport, specialistische kennis nodig is. Als je die kennis al hebt, prima. Anders is het waarschijnlijk beter om een expediteur in te schakelen.

Vervoerscontracten afsluiten, kan ik dat zelf?

Kort antwoord: ja, dat kan. Of je ook de beste prijs krijgt en de meest gunstige voorwaarden, dat kun je betwijfelen. Een expediteur heeft de connecties en de volumes om een goede prijs en goede voorwaarden te bedingen. Vaak worden prijzen in bulk, dus in grote hoeveelheden onderhandelt. Dat maakt het voor een expediteur makkelijker om de onderhandelingen naar hun hand te zetten.

Specialistische kennis?

Als je nog nooit iets met transport hebt gedaan, dan is de kans groot dat je vrij snel gefrustreerd raakt van alle regels en voorwaarden. Of dat je niet alle facetten van het transport hebt verzorgd, waardoor je container ergens op de kade staat te wachten omdat je er niet uitkomt met de douane.

Conclusie: Heb ik een expediteur nodig?

Wij zijn bevooroordeeld, maar ons antwoord is: ja, absoluut. De kosten die je bespaart door alles zelf te regelen wegen niet op tegen de tijd die je kwijt bent om alles in goede banen te leiden. En laten wij eerlijk zijn, als logistiek niet je beroep is, dan heb je waarschijnlijk betere dingen te doen dan vervoerscontracten af te sluiten of naar een scherm te staren om je container in de gaten te houden.

Nog meer weten over ons vak?

Wil jij een snelcursus logistiek, of beter gezegd, meer weten over wat er allemaal bij komt kijken om jouw goederen zo efficiënt mogelijk van A naar B te vervoeren? Neem dan contact met ons op. Mensen wijzer maken is bijna net zo leuk als het vak zelf!

 

Neem contact op

Berkman Forwarding | Ervaren Expediteur