Transportverzekering? Wat een onzin…toch?

Mark

Supervisor sales

Nederlanders blinken uit in allerlei positieve èn negatieve zaken: een daarvan is dat wij in het algemeen voor van alles en nog wat verzekerd zijn en vaak nog dubbelop ook. We zijn zelfs koploper in Europa op dit gebied. Dat vinden we blijkbaar fijn en geeft zekerheid in onzekere tijden.

Dus kun je de lijn ook doortrekken naar die verzekering die wij als logistieke dienstverlener altijd aanraden: de transportverzekering. Zijn wij als Berkman overbezorgd of spelen we te veel op safe? Ondernemen is tenslotte risico nemen en importeren uit een ander (vaak ver) land al helemaal. Dus laat die transportverzekering maar zitten, zou je zeggen. Scheelt nog in de kosten ook!

Mocht je er ook zo instaan, moeten we je helaas teleurstellen. En hieronder leggen we graag uit waarom.

Waarom zou je een transportverzekering eigenlijk afsluiten?

Zonder transportverzekering draait de goedereneigenaar zelf op voor schade aan of verlies van de goederen tijdens transport. Denk daarbij aan beschadiging tijdens belading of door foutieve stuwage, het schuiven van de lading tijdens transport, diefstal, temperatuurschommelingen, etcetera.

In sommige gevallen zal de schade mogelijk verhaald kunnen worden op de betrokken vervoerder of op de stuwadoor, maar succes is zeker niet gegarandeerd. Je zal fout/nalatigheid van de betrokken vervoerder of stuwadoor moeten aantonen en de aansprakelijkheid van de betrokken partijen is veelal sterk gelimiteerd en vaak aanzienlijk lager dan de waarde van de vervoerde goederen.

Waarin verschilt deze verzekering van andere bedrijfsverzekeringen?

De transportverzekering biedt de eigenaar van de goederen in beginsel vergoeding voor schade aan of verlies van de (eigen) goederen tijdens het transport, dat klinkt logisch.

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt daarentegen juist vergoeding voor aanspraken van derden jegens de verzekerde voor schade aan de goederen of eigendommen van die derden. Dit betreft dus niet de schade aan de eigen goederen van de verzekerde, maar aan goederen van derden die aan de verzekerde werden toevertrouwd.

Zoals gezegd, dekt de transportverzekering juist de goederen zelf en biedt bovendien een veel bredere dekking, ongeacht de oorzaak van de schade of het verlies. Denk bijvoorbeeld aan specifieke gevallen waarin de vervoerder zich zou kunnen beroepen op overmacht.

In het kader van zee-, spoor en luchtvervoer dient men eveneens rekening te houden met gelijkaardige situaties waarbij de aansprakelijkheid van de betrokken vervoerder beperkt wordt aan de hand van dwingendrechtelijke bepalingen, conventies of algemene voorwaarden. Ook in die gevallen zal de transportverzekering een oplossing kunnen bieden.

Zit er een maximum aan de dekking van de transportverzekering en zijn er in de basis nog zaken uitgesloten?

In feite biedt een transportverzekering dekking voor alle risico’s tot aan de maximale verzekerde waarde van de goederen. Elke verzekeringspolis heeft echter bepaalde min of meer standaard uitsluitingen zoals bijvoorbeeld voor schade veroorzaakt door grove nalatigheid of opzet van de verzekerde zelf of door eigen gebrek van de goederen, cyberaanvallen en natuurrampen.

Tot slot de bijzondere term “Averij-Grosse”, wat houdt het in?

Averij-Grosse, ook wel General Average genoemd, verwijst naar de situatie waarin kosten worden gemaakt om schip, bemanning en/of lading te redden, bijvoorbeeld bij brand aan boord of bij het stuurloos raken van het schip. De kosten die in zo’n geval gemaakt worden voor het behoud van schip en lading zullen vervolgens worden verdeeld over alle partijen die hierbij belang hebben gehad. Het maakt in dat geval dus niet uit of jouw goederen wel of geen schade hebben geleden, je draait met alle belanghebbenden op voor de totale kosten en wel op pro rata basis op basis van de waarde van de goederen.

Het is belangrijk te melden dat Averij-Grosse onder de transportverzekering valt en de nasleep hiervan wel zeven jaar kan duren. In deze periode wordt de exacte schade bepaald en gekeken of deze nog geheel of deels op derden verhaald kan worden.

Kortom, een transportverzekering is zeker geen onzin, want de kosten kunnen, zeker bij Averij-Grosse, enorm oplopen. En ja, Berkman kan die verzekering voor je afsluiten bij onze assuradeuren, maar dat hoeft uiteraard niet. Het staat je vrij dit op geheel eigen wijze in te vullen.

Let er wel op dat een transportverzekering niet standaard is, maar alleen op verzoek van de ladingeigenaar wordt afgesloten.

Hopelijk hebben we je een beter inzicht gegeven in deze toch wel complexe materie.

Heb je nog vragen? Wij helpen je graag!

Neem contact op